Donacije

 

DANE DONACIJE v letu 2016

1.   18.3.2016 – 50,00 EUR donacija Spaske, Kraljevo, Srbija – Danijela Jović – za reševanje živali.

2.   Donacija "Ruka za šapu" – Sandra Dizdarević, Lukavac BiH – za bokse za pse – donacija v izdelkih v vrednosti 336,00 EUR.

3.   Društvo za zaščito živali Jesenice – Sandra Nasri – donacija za Vita Piko 30,00 EUR.

4.   Zavod Pit – za reševanje psa 25,00 EUR

5.   Bodi metulj, Društvo za duhovno, duševno in telesno preobrazbo, Celje – 70,00 EUR v materialu – volna – za delavnice društva

6.   Oblačila, igrače za otroke iz ogroženih družin v Sloveniji, BiH, Črni Gori – ocenjena vrednost 200,00 EUR.

7.    Paketi za mlade družine v Sloveniji (naslovi preko fb strani Potrebujem.si). Vsak paket je bil v vrednosti cca 150,00 EUR.

     Donirali smo stroške nakazil v Indijo,  BiH, Slovenijo za štipendije otrok– s prodajo informirane, unikatne uporabne in okrasne keramike, tkanimi izdelki.

9.    Donirali smo vse PTT stroške za pošiljanje paketov po Sloveniji.

10. Društvo za dobrobit živali AniMa, Mikavž na Dravskem polju – za muca Bobija – operacija 30,00 EUR.

11. Odprli smo novo šivalnico v Indiji /TWIMC, Gašper Orehek/ – za nakup šivalnega stroja, materiala – 200,00 EUR.

 

DANE DONACIJE v letu 2015

1. V mesecu januarju smo naredili in predali predsednici Društva "Ruka za šapu" iz Lukavca, BiH Sandri Dizdarević, 50 kom. keramičnih obeskov (tačke) v vrednosti 10,00 EUR/kom. 

PREJETE DONACIJE v letu 2015

1. Na Altermedu v Celju smo prejeli  donacijo od gospe Vide iz Celja za "Otroke sveta" v višini 10,00 EUR. Hvala

 

DANE DONACIJE v letu 2014

     Redne donacije Slovenija, BIH – Konjic – obleka, obutev, šolski zvezki, torbice, sanitetni material …..  za štipendiste in druge iz socialno ogroženih družin.

2.     Paketi za mlade družine v Sloveniji (naslovi preko fb strani Potrebujem.si). Vsak paket je bil v vrednosti cca 150,00 EUR.

     Donirali smo stroške nakazil v Indijo,  BiH, Slovenijo za štipendije otrok– s prodajo informirane, unikatne uporabne in okrasne keramike, tkanimi izdelki.

     Donirali smo vse PTT stroške za pošiljanje paketov po Sloveniji.

     Zbrali smo obleke, odeje, postelje, kamp opremo ipd. za poplavljene – BiH, Srbija, Slovenija

     Zbrali smo obleke, obutev za brezdomce – predali v center v Celju.

     Zbrale smo hrano, denarna sredstva, odeje, zdravila  za živali (muce, psi) v Sloveniji, BiH  in organizirale prevoz kužkov iz BiH v njihove stalne domove v Sloveniji.

8.     Organizirale počitnice in izobraževanja na Vindolu za otroke iz socialno ogroženih družin.

 

PREJETE DONACIJE v letu 2014

        Donacije: Ayana,  in Nevenka – prevoz zbranega po Sloveniji, v BiH (Lukavac, Prijedor, Konjic)

        Nevenka – vzdrževanje strani www.vindol.org , računalniški program za vodenje poslovnih knjig

        Nevenka – priprava paketov – humanitarna pomoč za Slovenijo, BiH

        Oš Lava Celje – zbiranje šolskih potrebščin, šolskih torb, obleke obutve za »Otroke sveta«

        Donirana sredstva za delovanje članov Zavoda »EkoAlt Vindol« – Branka Laznik Puncer, Matej Vajdič

        Drugih donacij zavod ni prejel.

        Od Občine Kozje Zavod »EkoAlt Vindol« v letu 2014 ni prejel nobenih sredstev. Kljub večkratnemu opozorilu /brez odgovora/, Občina Kozje še vedno nima regulirane zakonodaje na področju zasebnih zavodov.

        Sredstva za delovanje so bila zbrana s prodajo informirane uporabne in okrasne keramike, ročno tkani šali, ponči. /Ayana, Nevenka/

·        Oton Narat s.p. ZIP nam je doniral računalnik za Udruženje »Ruka za šapu« Lukavac, BiH

 

PREJETE DONACIJE v letu 2013

1. Prejeli smo donacijo od gospe Vide iz Celja za "Otroke sveta" v višini 10,00 EUR. Hvala

 

DANE DONACIJE v letu 2013

1. Društvu Debra Slovenija smo donirali naše izdelke v skupni srednosti 318,00 EUR.

2. Društvu za zaščito in pomoč živalim sveta in njihovim skrbnikom "Animal angels" smo donirali našo informirano, unikatno uporabno in okrasno keramiko v višini 338,00 EUR.

3. V Konjic, BiH smo odpeljali Humanitarnemu društvu "Merhamet" Konjic obleko,  obutev, šolske zvezke, torbice, sanitetni material ….. v vredtnosti cca 500,00 EUR.

4. Na Tal1nt-u  Koper  smo predali otroške igrače  v v.rednosti cca 150,00 EUR.

5. Zvezi prijateljev mladine Maribor smo namenili šolske potrebščine v višini cca 50,00 EUR.

6. Zbrali smo deke, prevleke, prehrano  za zavetišča za živali v Sloveniji (Maribor) ter BiH (Prijedor, Lukavac)

 

DANE DONACIJE v letu 2012

1. Redne donacije Humanitarnemu društvu "Merhamet" Konjic, BiH – obleka, obutev, šolski zvezki, torbice, sanitetni material … Skupna vrednost zbranega materiala v vrednosti cca. 5.000,00 EUR

2. Prodajna razstava – izdelke zanjo naredili otroci Osnovne šole Lava Celje, Osnovne šole Lesično, vse šole v Občini Konjic (BiH), izdelki našega zavoda v vrednosti 300,00 EUR. Zbrani denar je še v sklad za pomoč otrokom BiH.

3. Naredili smo pakete za mlade družine po Sloveniji – obleka, obutev, zvezki, knjige, barvice … Vsak paket je bil v vrednosti cca 150,00 EUR.

4. Družinskemu centru Maribor smo velik paket barvice – tempere za njihove delavnice. Ocenjena  vrednost 50,00 EUR.  https://sites.google.com/site/druzinskicenter/novice

5. Ljudski univerzi Rogaška Slatina – "Univerza za tretje življenjsko obdobje" smo donirali  potopisno predavanje, ker kljub predhodnem dogovoru, niso bili pripravljeni poravnati računa v višini 42,20 EUR (kilometrina in 20,00 EUR za 2-urno predavanje in predvajanje filma). Sredstva bi bila namenjana za šolanje otroka (2-mesečni obrok).

 

DANE DONACIJE v letu 2011

 1. Gasilci so tisti, ki pomagajo ob nesrečah, ne glede na kraj, regijo ali celo državo.  Za potrebe gasilskega društva PGD Buče, ki ima 83-letno tradicijo,  smo namenili keramične izdelke v skupni vrednosti 334,00 EUR.
 2. Društvu Debra Slovenija smo namenili keramične izdelke v vrednosti 351,00 EUR.
 3. Vsa predavanja na temo "Glina v zdravilstvu in prehrani", ki smo jih izvedli v letošnjem letu, so donacija našega zavoda, saj vstopine ni. Naš namen je izobraževati in ozaveščati ljudi. V letošnjem letu je bilo opravljenih že preko 30 predavanj po Sloveniji. Ocenjena vrednost donacije  1.500,00 EUR
 4. Zavetišču za brezdomce Celje, JZ SOCIO, Kosova ulica 7, 3000 Celje smo podarili 14 zimskih bund za odrasle osebe. Ocenjena vrednost oblačil 500,00 EUR.

DANE DONACIJE v letu 2010

"Verjemi vase in osvoji svet"                             300,00 EUR

Društvo Debra Slovenija                                   842,49 EUR

Tečaj prostoročnega oblikovanja

iz gline (OŠ Koprivnica)                                      50,00 EUR

Delavnice na terenu                                       1.000,00 EUR

(materialni str.)

Donacija  Občini    KOZJE                                200,00 EUR

(predstavitev Občine Kozje na Ljubljanskem gradu. Donacija so potni stroški in dnevnici za celodnevno sodelovanje na prireditvi).

Zaključek zbiranja sredstev za Društvo Debra Slovenija

»Bulozna Epidermoliza je zelo redka, dedna kožna bolezen, katero poleg hudih kožnih sprememb spremlja niz stranskih komplikacij na drugih organih (očeh, prebavili, gibalih, ..) Bolezen je posledica prirojenega pomanjkanja različnih beljakovin, katerih naloga je povezovati plasti kožnih celic.

Koža, krha in ranljiva kot krila metulja …, zabodeni pogledi, polni pomilovanja, včasih celo zgražanja …, na videz drugačnost, v svojem bistvu pa enake želje in pričakovanja, kot jih imajo ostali, »normalni« ljudje …, vsak nov dan s svojim prihodom prinese tudi nove rane, oskrbo le-teh, nove zabodene poglede, vedno novo bolečino, boleče zdravniške posege, vendar je ni čez srčno bolečino, katero povzroča stalna odvisnost od drugih …, vse to in še več se skriva za »samo« dvema besedama: Bulozna Epidermoliza«.

Vse to in še več piše v njihovi zloženki, ki nam je prišla v roke. Člani zavoda smo se odločili, da po svojih močeh pomagamo. 1. decembra 2010 smo v Podčetrtku, na Trški cesta 2 odprli razstavno-prodajno galerijo in jo poimenovali A.C.V. -  Art Center Vindol, ki deluje kot OE Zavoda »EkoAlt Vindol«, ter v mesecu decembru del sredstev od prodaje naših izdelkov namenili  Društvu Debra Slovenija (Dystrophic Epidermolysis Bullosa Research Assosiation).

Zbrali smo 842, 29 EUR, in sicer:

-        297,49 EUR od prodaje naših izdelkov v galeriji,

-        545,00 EUR pa smo društvu donarili naših izdelkov za člane društva kot tudi za njihove poslovne partnerje.

Izdelke smo izročili predsednici društva ga. Poloni Zakošek, zbrana sredstva pa 4.1.2011 nakazali na TRR društva.

Naš zavod je ustanovljen z osnovnim namenom pomagati ljudem v stiski, bodisi duševni ali telesni. Smo neprofitna organizacija, ki z lastim delom in trudom zbiramo sredstva za dobrodelne namene, izobražujemo in ustvarjamo dodatno vrednost v duhovnem smislu. Z lastnim vzgledom želimo vzpodbuditi ljudi k drugačnemu pogledu in delovanju.  Verjamemo, da bomo na ta način vzpodbudili k delovanju vse tiste, ki veliko govorijo o pomenu solidarnosti, humanitarnosti … to pa je tudi vse. Ko se kamere ugasnejo, se vse pozabi. S skupnim nastopanjem, skupnimi močmi lahko naredimo veliko, je pa potrebno preiti od besed k dejanjem. To pa je mnogim danes še vedno nemogoče, pretežko ….

S 1. januarjem 2011 smo odprli poseben konto, na katerem zbiramo sredstva za pomoči potrebnim. Sami v ta sklad namenjamo 10% od prodaje naših izdelkov v galeriji. Pridružite se nam!

Vabimo vas v našo galerijo v Podčetrtek, kjer boste našli uporabne izdelke tako zase, kot za svoje najbližje, za prijatelje. Z nakupom pa boste pomagali še nekomu ….

Napisala: Nevenka

http://www.debra-slovenia.si/cms/index.php?id=5,35,0,0,1,0

 

 

 

SPREMENIMO SOLZE V SMEH ZA LEPŠI DANES!

Na kratko bi vam radi podali problematiko današnje mladine, s katero se le-ta začne soočati že relativno zelo zgodaj. Želimo se osredotočiti predvsem na globoke predsodke in nevednosti v družinah, ki pustijo pečat pri mlademu človeku za vse življenje.

Zaradi vse večjih zahtev civilizacije do posameznika s katerimi se sooča, se večina ni zmožna ozreti okrog sebe in si vzeti malo časa za oddih. Sami se ne zavedamo, da nam življenje in mladostni zagon minevata, obenem pa vzporedno z nami odraščajo v stiskah naši otroci.

Rastejo, razvijajo se in so postavljeni pred očitno spremembo.Velikokrat so v posmeh starejšim iz okolja, ki so pozabili, da so imeli tudi sami enake, če ne hujše težave identifikacije. Prav ta osebna identifikacija s samim seboj je tabu. Gre namreč za odnos okolja do mladostnika, ko le-ta spontano spoznava svoje  telo in njegove spremembe, kar je v mnogih družinah še zmeraj tabu, nekaj nemoralnega, prepovedanega, nekaj o čemer se ne govori. Velikokrat se podajajo izkrivljene informacije pri vzgoji, ki mladostnika še bolj zbegajo.

Ker živimo tukaj in sedaj, v tem svojem telesu, je potrebno marsikaj spoznati in odkrito spregovoriti. Mladi so zatečeni k nepravim odgovorom, v neznanju in nevednosti se meja prvih spolnih odnosov nevarno niža. Na ta račun je tudi vse več pedofilije. Našim otrokom je potrebno preko igre in spontanega  pogovora podati marsikateri odgovor na probleme prvih simptomov spolnega dozorevanja.

Kot medicinska terapevtka s 30-letno prakso sem doživela marsikatero presenečenje v kontaktu z otroki in ljudmi. Marsikatera izpoved me je pripeljala do tega, da se zavedam, da je veliko premalo medicinskega, anatomsko-fiziološkega znanja v nižjih razredih osnovnih šol.

To zavedanje me je postavilo pred dejstvo, da ustanovim zasebni Ekološko Alternativni zavod Vindol.

Moja vizija delovanja zavoda »EkoAltVindol« je precej široko zastavljena, kar nam vsem, ki delujemo v tej organizaciji, daje možnost, da v eni točki strnemo vse dosežke in resnično v svet naših otrok pripeljemo smeh za lepši danes.

Kot ustanoviteljica sem zbrala okrog sebe prvovrstne akademske strokovnjake, ki mi pomagajo, da v življenje otrok in ljudi pripeljemo širše življenjske vpoglede.

V nadaljevanju vam želim predstaviti program, ki smo ga pripravili za osnovnošolsko populacijo.

S pomočjo programa skozi igro in sproščeno komunikacijo pomagamo priti do neenostavnih odgovorov na vprašanja, ki jih izoblikuje otroška domišljija.

V prvem kontaktu z otroki se predstavimo sami in dovolimo, da otroci sami navežejo kontakt z nami. Na samem začetku je zaželeno sodelovanje z učiteljem ali učiteljico, starši!

Načrt dela:

 • preprost kontakt skozi voden pogovor;
 • v čimbolj kratkem času skozi igro zbrati kar
 • največ informacij o skupini:
  • risanje,
  • kratki spis,
  • kombinacija obeh;
 • v ciljni skupini (približno enake starosti), na njim domač način približati prav tisto, kar je  najbolj pereče vprašanje s pomočjo:
  • igre vlog,
  • uporabe didaktičnih pripomočkov – pedagog.
 • Anatomija in fiziologija v knjigah za osnovne šole je prilagojena tej starosti, žal na vprašanja kaj je in česa ni v knjigah, ni odgovora.
 • Med mlado populacijo so tudi zlorabljeni otroci, ki jim damo možnost, da se neznanim ljudem zaupajo.
 • Z izobraževanjem skušamo ozavestiti dekleta in fante ter jim pomagati pojasniti pred-adolescentne težave.

Pri omenjenem programu sodelujejo strokovnjaki z medicinskega področja, pedagog, sociolog, vodja skupine.Predlagamo, da bi se takšne skupine izoblikovale v kriznih področjih, kjer so otroci najbolj izpostavljeni negativnem vplivu. Program se lahko izvaja v obliki delavnice ali kot delovna skupina.

Na vas se obračam v želji, da nam pomagate predstaviti šolam  program zavoda "EkoAlt Vindol". Menim, da se z roko v roki z malo dobre volje da veliko omenjenega narediti.

S programom, ki ga bomo razvijali naprej, želimo dati mnogim otrokom možnost spoznavanja obstoja življenja tudi onkraj meja njihovega doma, države, kontinenta.

Napisala: Ayana

 

DONACIJE OB KONCU LETU 2009

Konec leta smo se odločili, da s svojimi izdelki razveselimo brezdomce in materinski dom, ki delujeta v okviru javnega zavoda Socio. Javni zavod Socio je bil ustanovljen z namenom pomoči posameznikom in družinam ter za opravljanje ostalih socialno varstvenih storitev.

Zavetišče za brezdomce je namenjeno ljudem brez doma in brezdomcem. Brezdomci so populacija za katero v družbi stereotipno velja, da so ostali brez doma zaradi težav z odvisnostjo. Odvisnost pa ni nujno vzrok za brezdomstvo, nedvomno pa obstaja med brezdomstvom in odvisnostmi povezava. Izkazalo se je, da ima večina brezdomcev težave z odvisnostjo, kot pogost vzrok za brezdomstvo pa so tudi težave v duševnem zdravju, doživljanje nasilja, različne stopnje invalidnosti, osebnostne motnje in preveliki stroški stanovanja za osebe in družine z nizkimi dohodki.

Naš zavod jim je podaril 24. decembra 2009 naše keramične izdelke (lončke, angele) v skupni vrednosti 382,00 EUR.

Materinski dom nudi začasno rešitev v procesu reševanja stisk in težav, s katerimi se srečujejo uporabnice s svojimi otroci, pomeni boljšo možnost urejanja samostojnega življenja v prihodnosti ter tudi boljšo socialno opremljenost.

Naš zavod jim je podaril 24. decembra 2009 naše keramične izdelke (lončke, angele) v skupni vrednosti 412,00 EUR

 

Praznovanje 60-letnice transfuzijske dejavnosti na celjskem

Krvodajalstvo je človekoljubna dejavnost. Izvaja se v skladu z načeli prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti. Krvodajalec je zdrava oseba, ki za namene zdravljenja prostovoljno da kri ali plazmo. V Sloveniji statistično vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri in po odstotku krvodajalcev med prebivalstvom (5%), se uvrščamo v evropsko povprečje.

Kri je tekoče tkivo, ki vsebuje 45% krvnih celic in 55% krvne plazme. Krvne celice so treh vrst. Vsaka opravlja posebne naloge. Rdeče krvničke ali eritrociti oskrbujejo vse telesne celice s kisikom. Bele krvničke ali levkociti igrajo glavno vlogo pri obrambi organizma pred okužbami in ustvarjanju odpornosti s pomočjo protiteles. Krvne ploščice ali trombociti pa so zadolženi za strjevanje krvi skupaj s faktorji strjevanja, ki se nahajajo v plazmi.

Delovanje krvnih celic in prefinjeno prepletanje ter medsebojno sodelovanje s sestavinami plazme je tako kompleksno, da še dolgo ne bo mogoče pripraviti umetne krvi. Ravno zato je vsaka doza krvi izjemno dragocena in jo uporabijo tako, da zadostijo potrebam številnih bolnikov, ki brez nje ne morejo živeti.

Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje je v mesecu novembru 2009  praznoval 60. obletnico transfuzijske dejavnosti na celjskem.  Njihovemu praznovanju se je pridružil tudi naš zavod z donacijo. Odločili smo se, da podarimo unikatne izdelke iz gline, ki smo jih v ta namen naredili v našem zavodu. Izdelki so bili namenjeni celotnemu kolektivu kot tudi krvodajalcem.

Podarili smo jim:

 • Sliko Vindola – naslikala Trajanka Vasevska  -  olje na platno.
 • Keramične eskulabe na unikatnih lesenih okvirjih – za prostore transfuzijskega oddelka,
 • Keramični eskulabi – za vse predavatelje (zdravnike) na strokovnem srečanju ob 60-letnici delovanja transfuzijske službe (z mednarodno udeležbo),
 • Angeli – keramika – za vse krvodajalce, osebje in druge udeležence .

v skupnem znseku 1.275,00 EUR.

Napisala: Nevenka