Vindol za otroke sveta – BiH

 

OTROCI BIH DOBILI MENTORJE V SLOVENIJI

ŽELJKA LOVRIČ
AMNA M. Ž BiH 6. RAZRED
JOLANDA, MARJAN GOBEC 
ELDINA P. Ž BiH 5. RAZRED
MIRJANA KUNAJ      
MELIKA F. Ž BiH 6. RAZRED
VESNA       
NEVEN H. M BiH 8. RAZRED
ZAVOD "EKOALT VINDOL"
ZIJADA H. Ž BiH 3. RAZRED
NUDŽEJMA K. Ž BiH 7. RAZRED
AJLA MAŠIĆ Ž BIH 5. RAZRED
ENVERA MORO Ž BIH 4.RAZRED
IMAN V. Ž BIH 2. RAZRED
HONDO Z. M BIH 7.RAZRED
AIŠA B. Ž BIH ŠTUDENTKA
OLJA       
ADNANA N. Ž BiH 7. RAZRED
UČITELJI OŠ LAVA      
DINO G. M BiH 4. RAZRED
ZUHRA J. Ž BiH 7. RAZRED
KATARINA SUŠIĆ      
IRMA P. Ž BiH 7. RAZRED
PRODAJNA RAZSTAVA – FOND
SANID A. M BiH 4. RAZRED
LEJLA H. Ž BiH ŠTUDENTKA
AJKA AHMETOVIĆ      
HANA H. Ž BiH 5. RAZRED

 

LETO 2013

 

RISBICE, PISMA ZA MENTORJE

 

Včeraj sva se za Ayano vrnile iz več kot 1000 km dolge poti. V Konjic (BiH) smo peljale nabito poln  avto hlač, majic, puloverjev, bund, šalov, kap …, obutve, šolskih potrebščin, sanitetni material za otroke in odrasle. Bolj kot smo vozile proti jugu, več snega naju je pričakalo, vse bolj mrzlo je bilo. Humanitarni organizaciji "Merhamet" iz Konjica smo predale robo, vendar to še ni bilo vse:

V času od zadnjega obiska nam je v zavodu uspelo s pomočjo prijateljev, znancev, priskrbeti nekaj štipendij in materialnih pomoči za otroke, ki izstopajo po svojem znanju, izven šolskem udejstvovanju, srčnosti, dobroti …  ter jim tako dati vzpodbudo za nadaljnje aktivno delovanje.

Ti otroci izhajajo iz socialno revnejših družin. Izbor otrok je opravila humanitarna organizacija "Merhamet" s pomočjo socialnih delavcev in razrednikov na I. in II. osnovni šoli Konjic, me pa smo želele opraviti razgovore z otroci in njihovimi starši. Način financiranja, pomoči je novost, zato smo želele, da naš način predstavimo vsakemu staršu posebej, da kasneje ne bi prihajalo do nesporazumov, vse skupaj  smo predstavile  na Radiu Konjic, ki nas je ves čas medijsko podpiral in spremljal.

V zavodu smo se odločili, da znaša mesečna štipendija za otroka 25,00 €. Mentorji znesek nakažejo na naš zavod, konec mesec pa mi vsa zbrana sredstva preusmerimo na HO "Merhamet" Konjic, ki je zadolžen, da starši oz. skrbniki sredstva tudi dobijo. Mentorji, kot smo jih poimenovali, so lahko v kontaktu z otroci bodisi preko dopisovanja, ga obiščejo, seveda vse v navzočnosti staršev in z vednostjo predstavnikov HO "Merhamet".

S starši otrok smo podpisali pogodbo o štipendiranju, kjer smo vse dogovorjeno zapisali in tako 'določili pravila igre'. Sopodpisnik pogodbe je HO "Merhamet" Konjic kot koordinator, zadolžen za izplačila sredstev, koordiniranje s socialno službo na osnovnih šolah za tekoče preverjanje socialnega statusa posameznih družin, kot tudi učnega uspeha otrok.

Konec šolskega leta je vsak štipendist dolžan predložiti spričevalo in v primeru, da rezultati ne bodo v mejah dogovorjenega, se štipendija ukine. Druga skupina otrok je dobila materialno pomoč prav tako v vrednosti 25,00 € mesečno, vendar za obdobje 6-tih mesecev. V primeru, da se finančno stanje družine ne izboljša, se podaljša pogodba za naslednjih 6 mesecev.

Štipendije oz. sredstev ni potrebno vračati, vendar mora otrok po končanem šolanju tudi sam izšolati na ta način enega otroka kjerkoli po svetu. V času šolanja pa mora biti  ves čas  vzgled ostalim – pomagati sošolcem, staršem, skrbnikom, starejšim; skrbeti za živali, delovati na humanitarnem področju…

Nevenka

Humanitarna organizacija "Merhamet", MD.D., Osnovni odbor Konjic – BiH

Zavod "EkoAlt Vindol" – Ayana Pešec, Branka Laznik , Nevenka Mulej  in  Humanitarna organizacija "Merhamet" M.D.D., Osnovni odbor Konjic – Nusred Đjiver s sodelavci, smo danes v Konjicu podpisali dogovor o sodelovanju na področju humanitarne dejavnosti socialne pomoči.

Dogovor predstavlja znak dobre volje in prijateljskega odnosa med organizacijama, ki delajo za dobro in potrebe ljudi, potrebnih pomoči.

Zbrani material – obleke, obutev, zvezke, šolske torbe, sanitetni material, plenice za odrasle, invalidski voziček smo danes v Konjicu že predali namenu.

Nevenka Mulej


Pot spoznanja, botrstvo otrok BiH

V iskanju smisla svojega bivanja tukaj in sedaj se marsikdo ustavi pred ovirami in neznankami katere srečuje pred seboj.

Včasih so te ovire nepremagljive in nedojemljive naši doraslosti, včasih so prav te iste samo izziv, kako jih premagati. Včasih je to samo most preko katerega vodijo poti v obeh smereh, k nam in od nas. Če si upamo stopiti na ta most, ki povezuje mnoge naše različnosti, se nam 'zgodijo' marsikatera spoznanja o nas samih in o ljudeh ki jih srečujemo.

V preteklem letu smo večkrat prečkale ta most, most med kontinenti, most med državami, republikami in mesti.

Te poti so nas obogatile in nam podale nove izzive, ki so zaznamovali naše delovanje.

Razen odhoda v Indijo, kjer smo z Gašperjem obiskale več vasi na področju Tamil Nadu, nas je pot popeljala na področje EX – Jugoslavije. Ustavile smo se v majhnem mestecu na obali reke Neretve, v Konjicu, in tam pustile delček svojega delovanja.

Naš projekt »VINDOL ZA OTROKE SVETA« se je v Indiji obogatil z otroci kulijev in njihovim boterstvom katerega uspešno izvajamo za 92 otrok.

Sedaj je  »VINDOL ZA OTROKE SVETA«  v svoj objem sprejel še iskanje botrov  ZA OTROKE BiH.

Zavod »EkoAlt Vindol« je podpisal dogovor o sodelovanju s humanitarno organizacijo »Merhamet« iz Konjica, BiH.

Prednost tega našega delovanja je v tem, da damo možnost vsem ljudem dobre volje, da se odločajo kje in na kakšen način lahko pomagajo svojim izbrancem. Če se odločite za boterstvo enega izmed otrok BiH imate možnost otroka osebno spoznati, ga večkrat obiskati, ter se tako z njim direktno povezati, preko organizacije s katero sodelujemo ali preko nas.

 


Vse dodatne informacije na tel. 040/613-373, 040/318-290 ali na e-naslov: ekoalt@vindol.org

 

 

KONJIC – BIH – obvestilo

Konec tedna peljemo obleko, obutev, sanitetni material … v Konjic,  dogovorjeni so sestanki in srečanja z ljudmi, potrebnih pomoči.

NaturaAs Konjic organizira  v soboto, 10.12.2011 ob 18.00 uri  v Bosanski sobi v Konjicu  predavanje "Med kuliji Indije".

O humanitarnosti bodo spregovorile: Ayana, Branka in Nevenka.

V času predavanja bo potekala prodajna razstava keramičnih izdelkov "Zavoda EkoAlt Vindol" in spominkov iz gipsa, ter umetniških slik NatureAs Konjic.

 

Konjic – december 2011

 

Drugi vikend v mesecu decembru smo predstavnice zavoda preživele v Bosni in Hercegovini, v mestu Konjic.

Zbrale smo kar nekaj obleke, obutve, šolskih zvezkov, sanitetnega materiala kot tudi invalidski voziček in ga izročile predstavnikom "Merhamet" Konjic.

S predsednikom Điver Nusretom smo obiskale ljudi, ki so že bili deležni naše pomoči.

Srečale smo se z učiteljico in predstavniki učencev I. osnovne šole Konjic in se seznanile z njihovim dosedanjim delovanjem na področju humanitarnosti.

Popoldan smo preživele z mladimi združenja "Natura As".

"Natura As" je nestrankarska, nevladna organizacija, katere cilji so predvsem popularizacija znanja o zaščiti narave; zaščita, raziskovanje, vrednotenje naravne kulturno-zgodovinske dediščine; povezovanje s podobnimi institucijami v BiH in svetu.

V Bosanski sobi je bilo zvečer predavanje "Med kuliji Indije". Ayana, Branka, Nevenka smo spregovorile o humanitarnosti, našem delovanju v Indiji – kaj, zakaj, kako.

Postavile smo prodajno razstavo s keramičnimi izdelki našega zavoda, kot izdelki mladih "Natura As".

Besedilo in fotografije: Nevenka