Vindol za otroke sveta – Indija

 Zgodbe, ki ti polepšajo dan in potrdijo, da si na pravi poti

 

GAŠPER, 5.9.2014: Oj Nevenka!

En topel soncen pozdrav vsem skupaj v VINDOLU iz Cuddalore

 O Ne znam ti opisati kakšno  veselje in presenečenje je napravil boter g.Matjaz za Fathim Mary s poslanim pismom in denarjem za  njen rojstni dan.

 

Hvaležna je Bogu, da ji je dal tako dobrega botra. Rekla mi je kako rada bi ga objela in mu rekla, kako zelo rada ga ima. Od veselja je zapelesala.. V času nakupa mi je bila v veliko pomoč pri ostalih otrocih. Studira anglescino.Je postala zelo samozavestna in je prevzela vlogo voditeljice. Z znanjem angleščine tudi zelo lepo napreduje in mi je pomagala obrazložit otrokom in trgovcem po trgovinah kaj želimo.
Sama si je izbrala nadvse dobro lepo obleko in izbrala si je tudi  malce bolj trpežne natikače, ki so zelo lepi.
Tukaj so otroci za rojstni dan radi obleceni v nova oblacila.Jo kar vidim z kaksnim ponosom bo sla v kolidz v novi obleki.
Ob slovesu  mi otroci naročeval, da naj  povem botru, da ga imajo neskončno rada, se mu iz srca zahvaljuje ga lepo pozdravljajo, da se ga bo spomnila v molitvah in mu pošiljajo na tisoče poljubčkov.
Zahvaljujem pa se tudi jaz, da   mi je g.Matjaz omogočili, da sem lahko polepšal rojstni dan njegovi varovanki.

 

BOTER MATJAŽ, 6.9.2014: Pozdravljena Nevenka,

To, kar ste mi pa včeraj poslali, me je pa izredno razveselilo in navdušilo. Kar brez besed sem. Video od zadnjič, pa slike in tako lepo sporočilo od Gašperja moram večkrat pogledat, saj kar ne morem verjeti, da je to res. Zelo močno osebno doživetje je, ko vidiš, da je neko dobro delo, z moje strani pošiljanje denarja, vendarle doseglo svoj namen. Redna denarna pomoč v okviru botrstva je sicer lepa gesta, omogoča varovancu redno šolanje, vendar če ostane samo v teh okvirih, se mi zdi precej neosebno. Zato sem se tudi odločil napisati sporočilo varovanki, v upanju, da bi jo to vsaj malce osrečilo, da bo imela občutek, da ne gre samo pošiljanje denarja, ampak da bo vedela, da se jo tudi nekdo spomni, ga zanima kako napreduje in če se ima v redu. Moram reči, da zaradi mojega poslanega pisma nisem pričakoval odziva, kvečjemu kakšno zahvalo. Vendar pa je vse skupaj močno preseglo moja pričakovanja in se mi vse skupaj zdi kot blagoslov in izpolnitev. Več nimam dodati.

 

POROČILO OB KONCU ŠOLSKEGA LETA 2012/2013

9.3.2011 je bil sklenjen Sporazum o sodelovanju med Zavodom »EkoAlt Vindol« in TWIMC. Sporazum se obnavlja letno (Ad.3), ob koncu šolskega leta, ki je v Indiji v mesecu aprilu, zato je zavod pregledal delovanje, korespondenco, sklepe seje z dne 31.5.2012, pregledal, in njihovo realizacijo. 30.6.2012 je bil opravljen pregled za šolsko leto 2011/2012 in bili sprejeti ustrezni sklepi.

 Zavod je dne 8.5.2013 najprej preveril realizacijo sklepov z dne 30.6.2012:

Temeljna usmeritev Zavoda pri pomoči otrokom je dokončana izobrazba najbolj perspektivnih in odgovornih otrok, ki bodo znali to pomoč darovati naprej. Samo tako je možno, da se proces, ki se sproži, nadaljuje tudi potem, ko zunanja pomoč preneha. Le tako je možno v neki sredini zagotoviti napredek, in to je tudi namen. Zato nam je potrebna uspešnost otrok v šoli in samo na osnovi tega se odločamo naprej.

Do 8.5.2013 nismo prejeli ustrezne razlage glede točkovanja in sistema ocenjevanja otrok v šoli.

Zavod »EkoAlt Vindol« je pregledal delovanje, korespondenco za šolsko leto 2012/2013 in sprejel naslednje zaključke in sklepe:

Do 8.5.2013  smo prejeli spričevala za naslednje učence:

Spričevala so že bila posredovana njihovim botrom. 

TWIMC kljub zapisanemu ni omogočil na svoji spletni strani povezavo na spletno stran Zavoda.

Konec leta 2012 se je ustanovilo Društvo botrov TWIMC, kateremu Zavod zaradi svojega veliko širšega delovanja, poslanstva in vizije, ni pristopil. Menimo, da je najbolj smiselno, da so vsi botri TWIMC združeni na enem mestu, predvsem zaradi transparentnosti in lažjega delovanja, zato bomo vse botre preusmerili z ustreznim dopisom. Gašper naj nam sporoči podatke društva (naslov, TRR) – le-te bomo spročili botrom s prošnjo, da nadaljujejo z botrstvom preko njih.

Zavod »EkoAlt Vindol« meni, da je svoje poslanstvo na področju Indije zaključil in Sporazuma o sodelovanju  /Zavod »EkoAlt Vindol« – TWIMC/ z dnem 8.5.2013  ne podaljšuje. Svoje delovanje preusmerja na področje BiH in Slovenije.

Sredstva, ki jih bodo botri še nakazali na TRR zavoda, bodo v celoti preusmerjena na TRR Društvo botrov TWIMC, o čemer bo Gašper pisno obveščen.

 

 

POROČILO OB KONCU ŠOLSKEGA LETA 2011/2012

Medtem, ko so otroci pri nas zaključili prvo polovico šolskih počitnic, se je za otroke v Indiji novo šolsko leto v mesecu juniju že pričelo.

Temeljna usmeritev Zavoda za pomoč otrokom je dokončana izobrazba najbolj prespektivnih in odgovornih otrok, ki bodo znali to pomoč darovati naprej. Zato nas je še kako zanimalo, kako so otroci zaključili šolsko leto 2011/2012. Gašperja smo prosili, da nam priskrbi fotokopije zaključnih spričeval, da preverimo ocene in se odločimo glede štipendiranja otrok naprej. Samo na osnovi uspešno zaključenega šolskega leta (beri odličen uspeh) se odločamo naprej.

Zavedamo se, da s tem, ko mesečno finančno podpiramo otroka pri šolanju, lahko naredimo več škode kot koristi. V času šolanja, so nekateri otroci pošteno popustili, nekateri so prenehali hoditi v šolo, češ da imajo sedaj plačo … Zato hočemo od otrok, ki prejmejo od nas finančna sredstva, določeno mero odgovornosti in zavedanje, da nič ni samoumevno in dokončno. Nekaterim otrokom smo že med letom ukinili štipendije, za vse ostale pa zahtevali zaključno spričevalo, ki je hkrati osnova za odobritev štipendije za novo šolsko leto. Pogodbo o štipendiranju podpisujemo za vsako šolsko leto sproti. Vsi tisti, ki spričevala ali drugega potrdila o uspešno zaključenem šolanju niso dostavili, smo štipendijo ukinili. Za 19 otrok iz našega seznama nismo prejeli spričevala oz. potrdila o uspešno zaključenem šolskem letu 2011/2012.

Takšne kriterije imamo za vse otroke po svetu, ki jih štipendiramo. In tam, kjer so naše poslanstvo doumeli, sprejeli, so tudi rezultati več kot odlični. V BiH npr. so se otroci povezali med seboj , si pomagajo; zanje je organizirano dopolnilno učenje za predmete, kjer imajo probleme ali želijo znanje poglobiti. In, ko se srečamo z njimi, nam nasmeh, objem in veselo 'čebljanje', predvsem pa njihovi šolski rezultati,  povedo več kot vse zahvale tega sveta. Zavedamo se, da je samo tako možno, da se proces, ki se sproži, nadaljuje tudi potem, ko zunanja pomoč preneha. Le tako je možno v neki sredini zagotoviti napredek in to je tudi naš namen.

Za nas je bil pomemben podatek, kako je z otroci, ki so zaključili 12. razred. Predvsem nas jezanimalo, ali so se uspeli vpisati dalje in ali so pridobili štipendijo za nadaljnje šolanje. Gašper nam je namreč ob našem lanskoletnem obisku v Indiji dejal, da otroci, ki so zaključili s t.i. odličnim uspehom (več kot 90%), lahko pridobijo državne štipendije za nadaljni študij.   V šolskem letu 2011/2012 je zaključilo šolanje 16 otrok. Do danes še nimamo podatkov glede nadaljnjega študija. Le za eno deklico smo izvedeli, da ni uspela pridobiti štipendije in se je zaposlila kot trgovka.

Na osnovi prejete dokumentacije in uspeha otrok smo zmanjšali število štipendij v Indiji, saj od svojih kriterijev ne odstopamo. Zbrana sredstva od prodaje naših izdelkov namenjamo za šolanje otrok drugje po svetu.

V tem času so v Sloveniji ustanovili »Društvo botrov TWIMC«, katerih namen je pomagati otrokom socialno ogroženih družin v Indiji, pomagati Gašperju. Ker naš osnovni moto delovanja temelji na izobraževanju in pomoči najbolj prespektivnih in odgovornih otrok iz socialno ogroženih družin ne samo v Indiji, ampak tudi drugje po svetu, se društvu nismo priključili. Zato vse vas, ki bi želeli pomagati otroku v Indiji predvsem zaradi socialnega položaja pozivamo, da se obrnejo direktno na društvo  oz. pišete Gašperju.  

 

Postati boter otroku v Indiji

NADA
Smo zasebni zavod, ki je ustanovljen z namenom pomagati, izobraževati .. naš slogan je "Vindol za otroke sveta". Kar nekaj otrokom po svetu smo že in še pomagamo. Ob tem smo imeli takšne in drugačne izkušnje, zato smo se odločili, da vzamemo stvar v svoje roke in pomagamo resnično tam, kjer vemo, kam bo denar šel. Zato smo v mesecu februarju obiskali Gašperja Orehka v Indiji, da iz prve roke izvemo in ugotovimo razmere. Ogledali smo si vasi, se pogovarjali z otroki, se z njimi družili, prisluhnili njihovim problemom …
Z Gašperjem smo se dogovorili za sodelovanje tako, da je naš zavod koordinator v Sloveniji, ki bo iskal botre za šolanje teh otrok na državnih šolah. Naš zavod je sprejel še dodaten sklep, da se otrokom do 5.razreda sredstva donirajo, od 6.razreda dalje pa je to neke vrste štipendija – obveza, da po končanem šolanju in ko se te oseba zaposli, sama sredstva povrne tako, da tudi sama izšola enega otroka.
Vse slike otrok, potrebnih pomoči, so objavljene na naši strani, kot tudi kratek opis družinskih razmer. Trenutno je v naši evidenci 344 otrok.To so otroci brez staršev ali imajo samo enega. Otroci so iz različnih vasi – gre za sedem večjih področij na relaciji 2000 km. Za nas so to ogromne razdelje, za njih nekaj povsem normalnega. Gašper je večji del po vaseh, s temi ljudmi, saj jih je potrebno učiti tudi osnove higiene, rešuje tekoče probleme, kontrolira kako otroci napredujejo, za njih nabavlja šolske potrebščine, uniforme … skratka je z vsem seznanjen. V vsaki vasi ima pomočnike, prostovoljce, ki vodijo naselje v času njegove odsotnosti. Ko je Gašper v vasi,prav tako tudi mi v času obiska, živimo s temi ljudmi, pod njihovimi pogoji – spanje na tleh, skupna kosila …DSC_0318
Botri prejemete vse podatke o otroku, lahko si z njim dopisujete, ali pa zahtevate od Gašperja poročilo o poteku šolanja otroka. Prav tako lahko otroka tudi obiščete in se z njim osebno spoznate. Za obisk otroka se dogovorite z nami, in vas mi povežemo z Gašperjem ter prostovoljci. Gre za zaščito otok, saj ni težko priti do njihovih naslovov in nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Zato smo se z Gašperjem dogovorili za takšno, skupno sodelovanje in nastopanje.
Ko gremo v Indijo obiščemo vse vasi, se pogovorimo s prostovoljci, srečamo z otroki, kar je pa na koncu največja nagrada za opravljeno delo.
Še stroški: 20,00 EUR mesečno za šolanje enega otroka. Stroškovnik: šolske potrebščine, učbeniki, uniforma, prevoz v šolo in nazaj, prehrana. Vaša odločitev je, ali boste izbrali enega ali več otrok , ali boste donirali več. V primeru, da ne morete izbrati otroka, lahko namenite donacijo zavodu in prepustite odločitev izbire otroka zavodu. Vsi donatorji, botri so objavljeni na naše straniwww.vindol.org
V Indiji še veliko otrok živi v trpljenju, nemoči, obupu in strahu zaradi revščine. Namesto, da bi otroci obiskovali šolo, morajo na delo, beračijo, da bi prišli do skromnega obroka zase, za svojo družino.
Res nimajo druge izbire?
Sredstva je potrebno nakazati do 20-tega v mesecu
na TRR našega zavoda UniCredit Banka Slovenija d.d.
štev. SI56 2900 0005 5428 858 s pripisom Boter-Indija.
Znesek v celoti dobijo otroci, naš zavod krije stroške transferja.
Za vse dodatne informacije, kontakte smo vam na voljo:
 
 
Za vse informacije nam pišite na ekoalt@vindol.org ali nas pokličite na tel. +386 40 613 373 ali +386 40 318 290.
POMAGAJTE - POSTANITE BOTER - HVALA
"Življenje je priložnost za osebni napredek in da se kaj dobrega naredi sočloveku!"
Indija
Še nekaj napotkov za vse botre otrok:
  1. Ko ste se odločili za otroka, nam to sporočite na naslov ekoalt@vindol.org.
  2. Navedite številko otroka, za katerega ste se odločili.
  3. Poslali vam bomo pogodbo, s katero se zavezujete, da boste redno mesečno nakazovali določen znesek.
  4. To je t.i. pristopna izjava za botrstvo.
  5. Podatke potrebujemo, da vas lahko obveščamo kako je z otrokom, pošiljamo obvestila ali organiziramo obisk otroka, če bi se za to odločili.
  6. Ti podatki ne bodo objavljeni nikjer, brez predhodnega dogovora z vami!
  7. Po vrnjeni izpolnjeni prijavnici in prejetem prvem plačilu na naš TRR, vam pošljemo podatke o otroku – naslov, da lahko otroku pišete, stopite v kontakt z njim.
  8. Znesek, za katerega ste se odločili, naj je vplačan do 20-ega v mesecu na:
ZAVOD "EKOALT VINDOL", DRENSKO REBRO 21, 3261 LESIČNO
UniCredit Banka Slovenije d.d. štev.: TRR SI56 2900 0005 5428 858
OBRAZEC-botri Indija
 
Napisala: Nevenka

 

Otroci iz Indije dobili botre v Sloveniji

AYANA PEŠEC
A. NIRANJANA                               F     Cuddalore Port           2.  razred
J.VIDHYA BHARATHI                    F     Dindigul                       2.  razred
VASANTH                                       M     Dindigul                       4.  razred
S. MANIKANDAN                           M     Dindigul                       5.  razred
NEVENKA MULEJ
A.SUBHASINI                                 F     Dindigul                       3. razred
M. HENIYA VINCY                          F     Dindigul                       3. razred
A. JASMINE MARY                         F     Dindigul                        6. razred
NANDIHI                                          F     Dindigul                       3. razred
BRANKA LAZNIK – PUNCER
K. KAMERESH                               M     Nagapattinam             1. razred
K. RUKKUMANI                             F      Dindigul                        2. razred
R. RAJALAKSMI                             F     Nagapattinam              6. razred
VESNA ZAKONJŠEK                    
P. KOWSLYA                                  F     Dindigul                         8. razred
M. RAMYA                                        F     Thirupathur                   9. razred
P. SUGANYA                                  F     Dindigul                        12.razred
ROMANA ANDREJKA KAVČIČ
A.ANITHA TERASIYA                     F     Dindigul                         5. razred
MARIJA ŠUNJEVARIČ
G.KATHIRAVAN                              M     Cuddalore                    3. razred
IZTOK KISOVAR
R. TAMIL MANI                                M     Thirupathur                   9. razred
HELI ČRETNIK
A.ARAVINTH                                    M     Cuddalore                    1. razred
R. SHAKALIN                                   F     Thirupathur                  mala šola
MATJAŽ KOROŠEC   
J. FATHIMA MARY                           F     Dindigul                       10. razred
MIRJANA KUNAJ
MOHAN RAM                                   M     Dindigul                         4. razred
HELENA ROŽMAN  
S. THOMAS                                     M     Nagapattinam               8. razred
CVETKA FERJUC
DURGA                                           M     Kanchi                             6. razred
ALENKA VENIŠNIK, IRENA ŠVEGL, MATEJA ČERENAK
A. SHEEBA RANIRHMARY            F    Cuddalore dist.             5. razred
ALEKSANDER KUNST      
K. POOMALAI SAMMY                    M     Cuddalore                   11. razred
SLAVKO RENKO
INFANT PHILO REMO                   M     Vadalur                        12. razred
JANEZ Z. (VITA CENTER)
A. PUNITHA EPSIPA                      F     Dindigul                       12. razred
NEVENKA IN TONE BEJA
P.POTHUM PONNU                      F     Dindigul                       12. razred
OLJA KRIŽNIK
NITHYA                                            F     Kanchi                          12. razred
VESNA BEGTAŠEVIĆ
T. EMMA PONMANI                        F     Dindigul                       12. razred
BRANKA PIRC
S. THENMOZHI                              F     Nagapattinam             12. razred
G. SRINIVASAN                             M     Cuddalore Port              6. razred
IGOR PIRC
G. IYESWARIYA                             F     Dindigul                           5. razred
ZAGORKA SIMIĆ
R. DEVI                                           F     Nagapattinam               12. razred
J. VEERALAKSHMI                       F     Dindigul                          12. razred
CARMEN L. OVEN
A. NANDHINI                                 F     Dindigul                            5. razred
RENATA NARAT
R. SALETH MARY                         F     Dindigul                          12. razred
JAHNAVI VAISHNAV
D. LAKSHMI PRIYA                       F     Dindigul                            2. razred
JANKO RAJGL
S. JANCY MARY                             F     Dindigul                         12. razred
NADA REHAR
J. SATHIYA PRIYA                         F     Dindigul                          12. razred
IRENA VIDENIČ
M. ANTONY SALETH RAJA         M     Dindigul                            6. razred
MINKA MIKŠA
JAYAPRIYA                                     F     Mandagapatty                  6. razred
BARBARA POTOČNIK
ANSUYA                                         F     Vilpuram                            7. razred
NATAŠA UŽMAH
V. VEERAPATHIRAN                   M     Pundicherry                       7. razred
ANA FABJANČIČ
S. SIVA PRIYA                               F     Thirupathur                      10. razred
VIDA IN MIŠO RIBIČIČ
K. THIRUKUMARAN                   M     Cuddalore Port                  4. razred
V. VINOTHINI                               F      Cuddalore Port                   2. razred
ALEŠ PIRC                                  
M VIJAY                                         M     Cuddalore Port                   7. razred
ANDREJ, KAMNIK
V. ESTHARA MONISHA             F     Dindigul                              10. razred
B. SRIRAM                                   M     Cuddalore                            3. razred
ŠPELA PAHOR
K. PRIYADHARSHNI                  F     Dindigul                                6. razred
T. ROSEI                                      F     Nakapattinam                    11. razred
M. SHOBANA                               F     Dindigul                              12. razred
LENA A. NAGODE
S. ANANTH                                  M     Cuddalore Port                   4. razred
VANJA ŠTURM
A. SANTHOSE ARONE              F     Dindigul                                2. razred
NEVENKA BEJA ZA SKUPINO SLONI
A. ISWARIA                                  F     Dindigul                                7. razred
ALENKA SELAK
B.ANANTHI                                  F     Dindigul                                7. razred
NUŠA ČEDE
MALAVIKA                                    F     Mandagapatty                      3. razred
ZDENKA KAVČIČ
T. FLORA MARY                         F     Dindigul                               10. razred
PETER BANKO
V. PUNITHA                                F     Dindigul                                 9. razred
GEORGE GANESH                  M     Cuddalored Dt.                    10. razred
ZAVOD "EKOALT VINDOL"
(A.C.V. Vindol – galerija, Ayana Pešec, Nevenka Mulej, Branka Laznik.-Puncer,
Jasna Sok, Suzana Kert, Matej Vajdič, Andreja Marš Podbregar, Matej Podbregar)
K. PRIYADHARSHNI                 F     Dindigul                                 6. razred
S. SATHEES                               M     Dindigul                                6. razred
S. AROCKIYA JANCY RANI      F     Dindigul                                 6. razred
A. JULIET NISHA                        F     Dindigul                                 6. razred
S. HEMALATHA                          M     Cuddalore Port                     6. razred
M. RAJ KUMAR                           M     Dindigul                                 7. razred
S. VAISHAVI DEVI                       F     Dindigul                                 7. razred
S. SATAIYA                                   F     Dindigul                                 8. razred
T. CARMEL SALOMI                   F     Dindigul                                 8. razred
A. JENI MANNA                            F     Dindigul                                8. razred
M PAPATHI                                   F     Dindigul                                8. razred
G. SHEEBA BENITA MARY        F     Cuddalore                            8. razred
S. SIRIYA                                       F     Dindigul                                9. razred
P. RANJANA                                 F     Thirupathur                           9. razred
J. CHINNAPPAN                          M     Dindigul                             10. razred
M. RASIKALA                                F      Dindigul                             10. razred
S. PAVIN JOH BRITO                  M     Dindigul                             10. razred
VEERA SELVAN                           M     Cuddalore                         10. razred
C. RAJ KUMAR                             M     Thirupathur                       10. razred
R. SUGUNA                                   F     Thirupathur                       10. razred
ARUMUGAM                                  M     Kanchi                               10. razred
R. CHANDRA                                F     Thirupathur                       10. razred
MANIGANDAN                              M     Kanchi                                10. razred
S. MUTHU BRUNDHA                 F     Dindigul                             10. razred
S. MEENACI                                   F     Dindigul                             11. razred
P. MANO MAKESHWARI              F     Dindigul                             11. razred
S. ASRAF ALI                                 M     Thirupathur                       11. razred
J. JAYA PETRISHEIYA                  F     Nagapattinam                  11. razred
VINOTHINI                                      F     Kanchi                               11. razred
S. VINITHA                                      F     Dindigul                            12. razred
S. SURYA                                        F     Dindigul                            12. razred
S. MURUGIANANTHAM                F     Nagapattinam                 12. razred
K. SATHIYA                                     F     Dindigul                            12. razred
MURUGESWARI                           F     Dindigul
 
 
 
Otroci, ki že imajo botre:

 

Pozdrav botrom – Otroci Indije – njihove risbice